محسن ضیایی امروز پنجشنبه، ۲۵ اردیبهشت در نشست میراث فرهنگی فارس با بیان این خبر گفت: از این تعداد آثار ثبت شده، ۳۱۷۳ اثر شماره آنها ابلاغ شده و حدود ۶۰ اثر نیز در انتظار در یافت شماره ثبت هستند.
به گزارش نیم نگاه ایران، سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی فارس درباره مزیتهای ثبت آثار تاریخی در فهرست آثار ملی افزود: زمانی که یک اثر در فهرست آثار ملی کشور به ثبت برسد به عنوان اثر تاریخی قلمداد شده و وظیفه حراست و نگهداری از آن بهعهده وزارتخانه قرار میگیرد و هرگونه دخل و تصرف در آنها توسط افراد طبق قانون مجازات اسلامی تخلف محسوب می شود و افراد متخلف طبق قانون مجازات خواهند شد.
وی بیان کرد: همچنین شرط لازم برای اخذ اعتبار برای مرمت آثار تاریخی آن است که اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده باشد.
ضیایی ادامه داد: خانه کشاورز مطلق شیرازی، قلعه آسمان لو، غارهای دستکند و تأسیسات آبی گردنه دشتک، حمام حکیم، حمام دشتک، کتیبه تنگ بلاغی، کتیبه مرفرنبغ، کتیبه مردان دینگ و… ازجمله مهمترین آثاری هستند که در این استان به فهرست آثار ملی کشور پیوستند.
ثبت ۵۵۴ قلم اثر از موزههای استان در فهرست آثار ملی
رئیس اداره موزههای ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس نیز از ثبت ۵۵۴ اثر منقول از موزههای استان در فهرست آثار ملی طی سال گذشته خبر داد.
محمدمهدی نجفی گفت: برنامههای متنوعی در پایگاههای میراث جهانی مانند تختجمشید، پاسارگاد، محور ساسانی و باغهای تاریخی و همچنین پایگاههای ملی مانند بافت تاریخی شیراز و لار طراحی شده است که این برنامهها شامل برگزاری نمایشگاه، سخنرانی و ارائه اقدامات مرمتی انجامشده در سال گذشته خواهد بود.
رئیس اداره موزههای ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس با بیان اینکه ۳۳ برنامه ویژه هفته میراث فرهنگی بهجز برنامههای مستقل پایگاههای میراث فرهنگی ملی و جهانی اجرا خواهد شد، افزود: سعی شده است از ظرفیت موزههای خصوصی و تشکلهای مردمنهاد برای درگیر کردن جامعه با مفاهیم میراث فرهنگی استفاده شود.
نجفی با اشاره به شعار سال ۲۰۲۵ شورای بینالمللی موزهها با عنوان «موزهها برای آیندهای پایدار» گفت: بر اساس این شعار، تلاش شده موزهها بهعنوان عناصر فعال در توسعه پایدار، محیط زیست، اقتصاد محلی و هویت فرهنگی جامعه ایفای نقش کنند.
او ادامه داد: سال گذشته با حضور هیئت کارشناسان عالیرتبه ثبت آثار، ۵۵۴ قلم اثر از موزههای استان در فهرست آثار ملی به ثبت رسید در حالیکه شاخص استان، شش اثر بود که این آثار شامل سکههای تاریخی، منبتهای آباده، سفالینههای مرودشت و مسکوکات لاری است که در موزههای پارس، باغ دلگشا و تختجمشید به نمایش گذاشته میشود.
رئیس اداره موزههای ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس با اشاره به روند ثبت آثار در سامانه جامع اطلاعات فرهنگی تاریخی (جام) اظهار کرد: نزدیک به ۵۵۰۰ قلم از آثار ثبتی موزه پارس، ۲۰۲۰۰ قلم آثار مطالعاتی، بیش از ۱۱۵۰۰ قلم آثار مطالعاتی موزه تختجمشید و همچنین صدها اثر از موزههای خصوصی در این سامانه ثبت شده است.
نجفی ادامه داد: در حال حاضر ۲۷ موزه خصوصی و ۵۴ مجموعهدار فرهنگی در سطح استان فعال هستند. برخی از این موزهها مانند موزه عروسک با مالکیت فوزیه خضری حتی در سطح بینالمللی نیز فعالیت دارند.
او با اشاره به وضعیت فیزیکی موزهها تصریح کرد: موزه پارس شیراز یکی از نخستین موزههای شهرستانهای کشور است و با وجود فضای محدود، ۳۰ هزار قلم اثر شامل آثار مطالعاتی، ثبتی و کشفیات جعلی در آن نگهداری میشود. این موزه دارای یکی از استانداردترین ویترینها و مخازن کشور از نظر نور، رطوبت و دما است.
رئیس اداره موزههای ادارهکل میراث.فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس ادامه داد: مخزن موزه پارس با رعایت دقیق استانداردهای حفاظتی و با نورهای فاقد اشعه UV و مادون قرمز تجهیز شده است. هیچیک از آثار این موزه تاکنون دچار آسیب نشدهاند و همه موارد بهصورت روزانه پایش و کنترل میشود.
نجفی با تأکید بر اهمیت موزههای محلی گفت: برخی خانهموزههای روستایی نیز به چرخه بازدید بازگشتهاند. همچنین چند موزه جدید در حال طی مراحل برای ورود به چرخه رسمی فعالیت هستند. سال گذشته دو نمایشگاه بسیار ارزشمند شامل آثار دوره ایلامی در تختجمشید و هنر اسلامی در حرم شاهچراغ(ع) برگزار شد.
او در پایان یادآور شد: تمامی فعالیتها و اقدامات انجامشده حاصل زحمات جمعی کارشناسان، مجموعهداران و مردم علاقهمند به میراث فرهنگی است. امیدوارم با تداوم این روند، نقش موزهها در ارتقای فرهنگ عمومی، هویت تاریخی و اقتصاد محلی بیش از پیش تقویت شود.
دیدگاهتان را بنویسید