شیراز یکی از مهمترین شهرهای تاریخی ایران است که بافت قدیمی آن شامل مناطقی چون محلههای اطراف حرم مطهر شاهچراغ (ع)، بازار وکیل، حمام وکیل، خانههای تاریخی و برخی کوچهباغهای قدیمی است.
این بافت نه تنها محل سکونت تعداد زیادی از شهروندان است، بلکه به عنوان میراثی ملی و بینالمللی ظرفیتهای عظیمی در حوزه گردشگری دارد.
اهمیت احیای بافتهای تاریخی
احیای بافت تاریخی با مرمت بناها، بهبود زیرساختها، ارتقای خدمات شهری و حفظ هویت محلی نقش بسیار اثرگذاری در بهبود زندگی ساکنان آن خواهد داشت. این کار مانع از تخلیه تدریجی بافت و مهاجرت جمعیت میشود.
رونق گردشگری و ایجاد اشتغال
بافتهای تاریخی بازسازیشده، مقاصد اصلی گردشگران داخلی و خارجی نیز محسوب میشوند. حفظ اصالت معماری و فرهنگ محلی در کنار ارائه خدمات گردشگری مدرن، میتواند منبع درآمد پایداری برای شهر و ساکنان آن باشد.
بازآفرینی بافتهای تاریخی همچنین فرصتهای شغلی متعددی در حوزه مرمت، صنایع دستی، گردشگری، هتلداری و رستورانداری ایجاد میکند.
برخلاف تخریب و نوسازی بیرویه، احیای بافتهای تاریخی به حفظ الگوهای سازگار با اقلیم و پایداری شهری هم کمک میکند.
اما به رغم اهمیت احیای این بافت ها، در مسیر انجام این کار موانع و چالش هایی وجود دارد که از جمله می توان به ناهماهنگی لازم بین دستگاههای متولی، نبود منابع مالی کافی و پایدار، ضعف در قوانین و اجرای حفاظت از میراث فرهنگی و عدم تمایل ساکنان به مشارکت در احیای این بافتها اشاره کرد.
تهیه و اجرای طرحهای جامع بازآفرینی با مشارکت بخش خصوصی و جامعه محلی، آموزش و توانمندسازی ساکنان در زمینه نگهداری و بهرهبرداری از بناهای تاریخی، اعطای تسهیلات مالی و مشوقهای اقتصادی برای مرمت املاک فرسوده و ایجاد زیرساختهای گردشگری با حفظ اصالت بافت از جمله راهکارهایی است که می توان در جهت احیای این بافت ها به کار بست.
احیای بافتهای تاریخی همچون بافت قدیم شیراز، نه یک انتخاب بلکه یک ضرورت است. با نگاهی مسئولانه و تلفیق توسعه شهری با حفظ میراث فرهنگی، میتوان این مناطق را به کانونهایی پویا برای زندگی شهری، گردشگری و اقتصاد فرهنگی تبدیل کرد.
معماری بافت تاریخی شیراز در کشور بی نظیر است
مدیر عامل شرکت بازآفرینی شهری گفت: بافت تاریخی شیراز و معماری آن در کشور بی نظیر است و احیای باغ ایلخانی جایگاه قطب گردشگری شیراز را ارتقا می بخشد.
عبدالرضا گلپایگانی، در بازدید از مجموعه باغ ایلخانی شیراز افزود: عملیات مرمت و احیای مجموعه باغ ایلخانی اقدام فاخری در راستای زنده سازی بافت تاریخی است و جایگاه قطب گردشگری شیراز را تقویت می کند.
وی، ارمغان اجرای پروژه های بازآفرینی در بافت تاریخی را ایجاد ارزش افزوده برای منطقه و ارتقای کیفیت زندگی شهروندان دانست و ادامه داد: باغ ایلخانی شیراز به عنوان یک پروژه الگو در سطح کشور شناخته می شود.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری، مهمترین اصل در اجرای پروژه های بازآفرینی را حفظ هویت و صیانت از اصالت های میراثی برشمرد و گفت: متغیر زمان در اولویت دوم پروژه های احیای بافت تاریخی قرار دارد.
دیدگاهتان را بنویسید