به گزارش نیم نگاه ایران به نقل از تارنمای خبری شبکه تلوزیونی سی ان ای، وزیران امور خارجه هند و پاکستان عصر روز شنبه اعلام کردند دو کشور بر سر اجرای فوری«آتشبس کامل و توقف اقدامات نظامی» به تفاهم رسیدهاند. این توافق در حالی اعلام شد که طی روزهای اخیر تبادل آتش سنگینی میان دو کشور رخ داده و نگرانیها درباره احتمال درگیری هستهای افزایش یافته بود.
سوبرامانیام جایشنکار، وزیر امور خارجه هند در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: هند و پاکستان به تفاهمی برای توقف تیراندازی و اقدامات نظامی دست یافتند. هند همواره موضعی قاطع و بدون مصالحه در برابر تروریسم در همه اشکال و مظاهر آن داشته و به این سیاست ادامه خواهد داد.
محمد اسحاق دار، وزیر امور خارجه و معاون نخستوزیر پاکستان هم با تأیید این توافق اعلام کرد: آتشبس به شکل کامل و نه جزئی اجرایی خواهد شد. وی در گفتوگو با شبکه جیونیوز گفت: بیش از سی کشور در تلاشهای دیپلماتیک برای رسیدن این توافق نقش داشتهاند.
اسحاق دار در پیامی در شبکه ایکس نوشت: پاکستان و هند بر سر آتشبس فوری به توافق رسیدهاند. پاکستان همواره بدون چشمپوشی از حاکمیت و تمامیت ارضی خود، برای صلح و امنیت منطقه تلاش کرده است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا نیز پیشتر این توافق را تأیید کرده و در شبکه اجتماعی تروثسوشیال نوشت: پس از گفتوگوهای شبانه با میانجیگری ایالات متحده، خوشحالم اعلام کنم که هند و پاکستان بر سر آتشبس کامل و فوری به توافق رسیدهاند. به هر دو کشور بابت این تصمیم عاقلانه و هوشمندانه تبریک میگویم.
این اعلام در حالی صورت گرفت که همزمان گزارشهایی از احتمال تشکیل جلسه شورای عالی نظارت بر تسلیحات هستهای در پاکستان منتشر شده بود، اگرچه وزارت دفاع این کشور برگزاری چنین جلسهای را تکذیب کرد.
در حالی که شمار قربانیان غیرنظامی در دو سوی مرز به ۶۶ نفر رسیده، مقامات دو کشور نشانههایی از عقبنشینی موقت و تمایل به کاهش تنش نشان دادهاند.
اما ساعاتی پس از دستاوردسازی دولت آمریکا از این آتشبس، خبرگزاری انگلیسی «رویترز» از نقض آتشبس بین هند و پاکستان خبر داد.
رویترز به نقل از شاهدان عینی نوشت: «نقض آتشبس از شهرهای اصلی کشمیر هند، منطقهای که متحمل چهار روز جنگ شده بود، گزارش شد. به گفته مقامات، ساکنان و شاهدان عینی، صدای انفجارهایی در سرینگر و جامو شنیده شد و پرتابهها و نورهایی در آسمان شب جامو دیده شد، مشابه وقایع جمعه شب ….»
سخنگویان نظامی هر ۲ کشور بلافاصله به درخواست خبرگزاری انگلیسی برای اظهار نظر پاسخ ندادند.
طبق گزارش رویترز این درگیری بدترین درگیری بین دشمنان قدیمی آسیای جنوبی در نزدیک به سه دهه گذشته بود و تهدیدی برای تبدیل شدن به یک جنگ تمام عیار در یکی از بیثباتترین و پرجمعیتترین مناطق جهان بود.
گفتنی است تازهترین دور از تنشها میان هند و پاکستان، بعد از وقوع حمله تروریستی در کشمیر هند که به کشته شدن ۲۶ تن در ماه آوریل انجامید، شدت گرفت. هند، اسلامآباد را در این زمینه متهم کرده بود اما اسلامآباد با رد این اتهامها خواستار برگزاری تحقیقات شفاف و بیطرفانه شده بود. در پی آن، هند عملیات سندور را کلید زد و اهدافی را با حملات موشکی هدف قرار داد و پاکستان هم دست به اقدام مشابهی زد. جهان با نگرانی این تحولات را دنبال میکرد و طرفهای مختلفی برای میانجیگری اقدام کردند.
دیدگاهتان را بنویسید